چهارشنبه 05 دی 1403

رئیس سابق دانشگاه بوعلی‌سینا: هگمتانه با سابقه دیرینه متعلق به کل بشریت است

42
0

یعقوب محمدی‌فر، باستان‌شناس و رئیس سابق دانشگاه بوعلی‌سینا گفت: مجموعه بناهایی که از نظر معماری منحصربه‌فرد بوده و ارتباط و موقعیت آن‌ها در منظره طبیعی، به لحاظ تاریخی، هنری، علمی دارای ارزش جهانی هستند استثنا بوده و هگمتانه جزئی از آن است.

به نقل از روابط عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی همدان، یعقوب محمدی‌فر رئیس سابق دانشگاه بوعلی‌سینا گفت: در یک نگاه کلی به ماده یک کنوانسیون میراث‌فرهنگی و طبیعی جهانی مصوب ۱۹۷۲، خواهیم دید این کنوانسیون معتقد است میراث‌فرهنگی شامل مجسمه‌سازی، نقاشی، عوامل و بناهایی که جنبه باستانی دارند، کتیبه‌ها، غارها و مجموعه عواملی که از نظر تاریخی، هنری، علمی دارای ارزش‌های استثنایی هستند.

این باستان‌شناس گفت: مجموعه بناهایی که از نظر معماری منحصربه‌فرد هستند ، ارتباط و موقعیت آن‌ها در منظره طبیعی، به لحاظ تاریخی، هنری، علمی دارای ارزش جهانی استثنایی می‌باشند و محوطه‌هایی که توسط انسان یا توأماً به وسیله انسان و طبیعت ایجاد شده و نیز مناطقی که شامل محوطه‌های باستانی به لحاظ تاریخی،‌ زیبایی‌شناسی، نژادشناسی یا مردم‌شناسی دارای ارزش جهانی هستند برای مردم جزو استثنائات هستند.

او گفت: ارزش جهانی استثنایی، عنصر اصلی تعریف میراث‌فرهنگی جهانی و به‌طور کلی کنوانسیون میراث جهانی است.

محمدی‌فر افزود: با اتکا به این ماده یک کنوانسیون ۱۹۷۲ به این موضوع می‌پردازیم که یک اثر فرهنگی وقتی که در میراث جهانی به ثبت می‌رسد، دارای شاخص‌هایی از جمله تنوع، توجه به تنوع فرهنگ‌ها و تلاش برای صلح جهانی، توجه به آثار طبیعی، فرهنگی، ترکیبی و منظرهای فرهنگی، مراقبت از این آثار، افزایش آگاهی‌ها و توجه کشور میزبان و دیگر کشورهای دنیا به این اثر، همکاری کارشناسی در سطح بین‌المللی در ارتباط با حفظ اثر، حفاظت در زمان جنگ و توجه به گردشگری و اقتصاد باید باشد.

او ادامه داد: وقتی یک بنایی در فهرست میراث جهانی ثبت شود، موضوع گردشگری به‌عنوان صنعت سفید خیلی اهمیت پیدا می‌کند و حمایت‌های مالی و دست‌یابی کشورهایی که آثار ثبت جهانی دارند به صندوق میراث جهانی که نمونه‌های آن را در چغازنبیل و بم، در سال‌های اخیر در بحث مرمت این دو محوطه صورت گرفت، دیدیم یا به طور مثال حمایت‌هایی که از بحث میدان نقش‌جهان اصفهان در ارتباط با سازه‌ای که قرار بود در منظر این مجموعه را از بین ببرد، شد.

محمدی‌فر ادامه داد: با این توصیف در بحث ثبت میراث جهانی اگر این توجهات باشد، در کنار این‌ها نوعی برندسازی برای بحث گردشگری اتفاق می‌افتد.

او گفت: گردشگری امروز در دنیا گردش مالی عظیمی را شامل می‌شود. گردشگری و گردش مالی آن، می‌تواند برای رشد اقتصادی یک کشور یا شهر بسیار مفید باشد و به طورکلی باید در بحث ثبت جهانی باید گفت ما یک میراث را به میراث جهانی گره می‌زنیم و آن متعلق به کل بشریت می‌دانیم.

محمدی‌فر در پایان افزود: مجموعه عواملی که در مجموعه هگمتانه و شهر همدان است و آن را تحت عنوان پرونده ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» مطرح کرده، یک تعهد ملی را برای کشور میزبان ایجاد می‌کند و ثبت جهانی یک مسئولیت مضاعف را برای ثبت‌کنندگان به وجود می‌آورد و مسئولیت و رسالت آن‌ها را سنگین‌تر خواهد کرد.

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نام
ایمیل
وب سایت