حمام حاج آقا تراب که در بافت قدیمی شهر نهاوند قرار دارد از دو بخش مردانه و زنانه تشکیل شده است. بنای این ساختمان مربوط به دوران قاجار بوده و یکی از معدود جاذبه های تاریخی و قابل بازدید در نهاوند است.
توضیحات
حمام حاج آقاتراب نهاوند در بافت قديمي شهر در حوالي ميدان قيصريه در محله علي آباد ودر كوچه اي با نام كوي حاج آقا تراب واقع شده است .حمام حاج آقا تراب از ابنيه دوران قاجاريه بشمار ميرود .حمام بنايي تقريباً مستطيل شكل است .در ورودي آن پنج پله از سطح كوچه پائين تر است وبربالاي آن كتيبه اي از سنگ سفيد حاوي ماده تاريخ سال احداث ونام باني آن نصب شده است . اين كتيبه برسردر ورودي مردانه مي باشد .در ورودي زنانه نيز در كنار در ورودي مرانه قراردارد كه در ورودي مردانه مجلل تر مي باشد.
تزیینات این بنا شامل گج بری، کاشی کاری و نقاشی یکی از نبردهای شاهنامه است. این حمام علاوه بر دو قسمت ماکتها حمام سرد و گرم، حجره شاه نشین و خزینه نیز دارد .
همچنين دو نيم ستون در دو طرف در ورودي نماي زيبايي بدان بخشيده است .فضاي داخلي حمام بوسيله ديواري به دو قسمت تقسيم شده است .قسمت اول سردخانه يا رخت كن كه در وسط آن چهار ستون سنگي كه برفراز آن گنبدي استوار است قراردارد.در وسط اين قسمت حوض زيبايي ساخته شده وسه سمت آن حجرات يا طاق نماهايي قرار دارد ودر يك سمت شاه نشين با دو ستون كه بر بالاي آن صحنه اي از شاهنامه نقاشي شده است از ساير قسمتها جدا ميشود.نقش ونگارهاي متنوع گياهي وگلدانهاي تزئيني با نقوش مرغان وكتيبه اي كه متضمن متن ((انا فتحنا لك فتحاً مبينا))، عمل رضا طهراني ، 1342 در پيرامون داخلي گنبد ترسم شده است .در وسط گنبد روزنه اي جهت نورگيري وتهويه هوا تعبيه شده است.قسمت دوم گرمخانه حمام نيز مشابه با قسمت رختكن با چهار ستون در وسط ويك گنبد كوچكتر بر بالاي آن مي باشد .اين حمام به شماره 1492 در تاريخ 22/9/56ثبت فهرست آثار تاريخي شده است .از سال 1367 تا كنون عمليات مختلف مرمتي از قبيل استحكام بخشي ورطوبت زدايي بنا – حذف الحاقات اضافي – آواربرداري پشت بام واندود مجدد آن – لايه برداري سطوح گچي واحياء آهكبريهاي بنا وتثبيت آنها – ترميم و باز سازي كاشيكاري لعابدار بخشهاي زنانه ومردانه – احياء درب وپنجره ها – پاكسازي سطوح داخلي واجراي تاسيسات برق وگاز از محل اعتبارات سازمان خريداري ودر تملك سازمان مي باشد.این مکان در 6 دی 1355 با شماره ثبت 1492 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.